Vol 1No 02November 2020

The successful modernization of the agricultural business model in the Mexican Bajío: machinery and infrastructure, 1940-1975

Vol 1No 02November 2020pp. 74-99
Keywords: 
  • Business agriculture, Mexican Bajio, Technological change, Irrigation, Machinery.

Abstract Views: 654 | Downloads: 395

Abstract

The article shows that the consolidation of the business agriculture in the Mexican Bajío rested on new technologies: irrigation and machinery, which impacted on productivity levels, the expansion of the agricultural frontier, and the diversification of crop patterns. In this process, both national economic policy and the state’s role in fostering mechanization were crucial factors. At the same time, the Bajío’s natural resources, geographic location and environment (soil, climate, rainfall) also made possible the adoption of a successful business model, which was sustained in the initiative of small and medium owners.

How to Cite

Camargo Bonilla, Y. (2022). The successful modernization of the agricultural business model in the Mexican Bajío: machinery and infrastructure, 1940-1975. Historia Agraria De América Latina, 1(02), 74–99. https://doi.org/10.53077/haal.v1i02.73 (Original work published July 19, 2022)

References

  1. Aboites, L., y Pichardo, G. (1996). Aproximación al estudio de una sequía en México. El caso de Chapala-Guadalajara (1949-1958), en García Acosta, V. (coord.), Historia y desastres en América Latina, vol. 1, (pp. 259-291). México: CIESAS.
  2. Almaraz, A., y Cerutti, M. (2018). Algodón en el norte de México (1920-1970): impactos regionales de un cultivo estratégico.Tijuana: El Colegio de la Frontera Norte.
  3. Barbosa, R. (1973). El Bajío (uso de los recursos). México: Centro de Investigaciones Agrarias.
  4. Baroni, A. (1990). La formación de la estructura agraria en el Bajío colonial, siglos XVI y XVII. México: CIESAS.
  5. Boehm, B. (2005). Agua, tecnología y sociedad en la cuenca Lerma-Chapala. Una historia regional global. Nueva antropología, 19 (64), 99-130.
  6. Castillo, C. (1956). La economía agrícola en el Bajío. Problemas Agrícolas e Industriales de México, VIII (3 y 4). México: Talleres Gráficos de la Nación, 3-221.
  7. Cerutti, M. (2019). Trigo y Revolución Verde en el noroeste de México (1930-1970). Mundo Agrario, 20 (39), Buenos Aires: Universidad Nacional de La Plata, abril 2019, 1-21.
  8. Cerutti, M. (2018). Problemas, conceptos, actores y autores. La historia económica y empresarial en el norte de México (y en otras latitudes). México: El Colegio de San Luis.
  9. Cerutti, M. (2006). La construcción de una agrociudad en el noroeste de México. Ciudad Obregón (1925-1960). Secuencia, 64. México: Instituto Mora, 113-143.
  10. Cerutti, M. y Rivas, E. (2008). La construcción de la cuenca lechera en la Laguna (1948-1975). Estudios Sociales: Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 16 (31), México: Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, 166-204.
  11. Durand, J. (2007). “El programa Bracero (1942-1964). Un balance crítico”, en Migración y Desarrollo, 009. México: Universidad Autónoma de Zacatecas, 27-43.
  12. García, R. (1985). Modernización en el agro. El caso de los cultivos comerciales del Bajío. México: Federación Internacional de Institutos de Estudios Avanzados.
  13. Gutiérrez, N. (2016), “Revolución Verde en el maíz mexicano: La agricultura maicera en los estados de Guanajuato y Jalisco, 1936-1960”; ponencia, XV Congreso de Historia Agraria de la SEHA, Lisboa.
  14. Gutiérrez, N. (2017), Cambio agrario y revolución verde: dilemas científicos, políticos y agrarios en la agricultura mexicana del maíz, 1920-1970. Tesis de doctorado en Historia. México: El Colegio de México.
  15. Jacobo, A. (2010). Estado, economía y empresarios en las cadenas productivas del aceite y harina en Michoacán, 1930-1960. La otra cara del modelo de sustitución de importaciones. Tesis de maestría en Historia. Morelia: Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.
  16. Lundvall, B. (1992), “Introduction”, en National Systems of Innovation. Towards a Theory of Innovation and Interactive Learning. New York: Anthem Press, 1-21.
  17. Miranda, E. (2005). Del Querétaro rural al industrial, 1940-1973. México: Universidad Autónoma de Querétaro y Editorial Porrúa.
  18. Rivas Sada, E. (2010). Cambio tecnológico, dinámica regional y reconversión productiva en el norte de México: la comarca lagunera 1925-1975. Tesis para obtener el grado de Doctor en Historia, Madrid: Universidad Complutense
  19. Sánchez, O. (2012) La transformación de la economía tradicional mexicana. Guanajuato: mutaciones costosas durante la primera mitad del siglo XX. Tesis para obtener el grado de Doctor en Historia. México: El Colegio de México, Centro de Estudios Históricos.
  20. Sánchez, M. (2005). “El mejor de los títulos”. Riego, organización social y administración de recursos hidráulicos en el Bajío mexicano. México: El Colegio de Michoacán, 2005.
  21. Sandoval, A. y Paleta, G. (2015). La conformación de una región productiva contenciosa: el Distrito de Riego 024, Ciénaga de Chapala, Michoacán. Desacatos 47, México: CIESAS, 132-149.
  22. Solís, L. (2000). La realidad económica mexicana: Retro visión y prospectivas, México: El Colegio Nacional y FCE.
  23. Vargas Escobar, N. (2016). La Intervención Estatal en el Financiamiento al Desarrollo Económico. El Caso de la Banca de Desarrollo en México: Nacional Financiera (1932-1974). Romero, M. & Moreno, J. (Coord). Voluntarismo financiero y atraso económico en América Latina el mercado de capitales en la industrialización. México: UNAM, 297-354.
  24. Verduzco, G. (1992). Una ciudad agrícola: Zamora: del Porfiriato a la agricultura de exportación. México: El Colegio de Michoacán.
  25. Wolfe, M. (2014). Crisis del agua subterránea en México. Dinámica histórica: recursos, lucro y conocimiento en la Laguna, 1930-1970. Hlb, Revista de Historia Iberoamericana 7 (2). Madrid: Universia, 167-194.